Nóż do wody
2 października 2012, 09:21Przecięcie nożem kropli wody wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Jednak Antonio Garcia i jego koledzy z Arizona State University stworzyli nóż, który potrafi to zrobić.
Badanie wirusa procesorem
7 grudnia 2012, 17:01Bioinformatycy z hiszpańskiego instytutu IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) i UPF (Uniwersystet Pompeu Fabrs) dokonali symulacji procesu dojrzewania i rozprzestrzeniania się wirusa powodującego AIDS
Drastyczny spadek liczebności słoni leśnych
5 marca 2013, 11:24Liczebność słoni afrykańskich leśnych (Loxodonta cyclotis) zmniejszyła się w ostatniej dekadzie aż o 62%. Potwierdza to obawy specjalistów, że gatunkowi zagraża wyginięcie. Jeśli nikt nic nie zrobi, może już w następnej dekadzie. Słonie są zabijane dla kłów.
Testy kliniczne potwierdzają przeciwlękowe działanie pieprzu metystynowego
13 maja 2013, 16:23Zakończone właśnie studium kliniczne australijskich naukowców dowodzi, że pieprz metystynowy (Piper methysticum) łagodzi objawy zespołu lęku uogólnionego (ang. General Anxiety Disorder, GAD).
Pamięć deklaratywna u psów?
23 lipca 2013, 09:54Psy potrafią naśladować czynności wykonane przez człowieka nawet w 10 minut po ich zakończeniu. To tak wymagające zadanie, że dotychczas sądzono, iż jedynymi "opóźnionymi" imitatorami w przyrodzie są ludzie i małpy człekokształtne
IceCube zarejestrował ultrawysokoenergetyczne neutrina
22 listopada 2013, 17:00IceCube, o którym informowaliśmy w tekście "Teleskop w głębi Ziemi", zarejestrował 28 wysokoenergetycznych neutrin, które prawdopodobnie pochodzą z najpotężniejszych eksplozji we wszechświecie. Po raz pierwszy obserwujemy takie neutrina - mówi Francis Halzen z University of Wisconsin-Madison.
Zapraszamy na III Studencką Konferencję Biologii Molekularnej
1 lutego 2014, 10:55Studenckie Koło Naukowe Młodych Biofizyków i Sekcja Genetyczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów organizują III edycję Studenckiej Konferencji Biologii Molekularnej na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.
Owies dla zdrowego serca
18 marca 2014, 13:01Grupa naukowców z całego świata zaprezentowała na dorocznej Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Dallas wyniki badań nad prozdrowotnym wpływem owsa, w tym nad występującymi wyłącznie w nim awentramidami (ang. avenanthramides, AVEs). Wg specjalistów, AVEs chronią serce.
Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych
5 czerwca 2014, 10:55W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.
NASA potwierdza: niemożliwe jest możliwe
1 sierpnia 2014, 14:13NASA pośrednio potwierdziła, że „niemożliwy” relatywistyczny silnik elektromagnetyczny EmDrive ma prawo działać. Jeśli eksperci Agencji nie popełnili błędu to możemy być świadkami znacznego przełomu na polu badania i wykorzystania przestrzeni kosmicznej. Eksperci NASA przetestowali bowiem silnik podobny do EmDrive i uznali, że wytwarza on ciąg.